Vandaag een gesigneerd exemplaar van ons boek “Opvolging & overdracht bij familiebedrijven” overhandigd door Marc de Rooy aan Mirjam Giesbers, directeur Rabobank Vermogensmanagement.
Geplaatst op 08 januari 2021
lees verder
In het volgende artikel leest u het interview met Berrie Abelen wat gepubliceerd is in het magazine “Service Managament” over de familiebedrijven in de schoonmaakbranche.
Geplaatst op 17 december 2020
lees verder
Marc de Rooy (1960) is sinds de zomer van 2018 directeur van Stichting voor het familiebedrijf. Marc heeft na zijn studie Nederlands recht niet alleen juridische functies bekleed, maar ook zijn eigen (familie)bedrijf gerund. In 2015 besloot hij een andere weg te gaan volgen en legde hij zich toe op mediation bij bedrijfsconflicten. Daar ontwikkelde Marc een nieuwe passie: mediation bij conflicten binnen familiebedrijven.
Geplaatst op 01 december 2018
lees verder
Wie is de aangewezen kandidaat om uw bedrijf over te nemen? Zoon of dochter die al jaren op de werkvloer zijn/haar diensten bewijzen? Of komen leiding en eigendom in handen van niet-familieleden, via een management buy-in of een management buy-out? In dat laatste geval: hoe vindt u eigenlijk kopers van buiten uw bedrijf? En wie kan u daarbij adviseren?
Geplaatst op 28 juli 2015
lees verder
Communicatie blijkt het grootste struikelblok te zijn voor een succesvolle opvolging. Karakter van de overdrager en opvolger, verwachtingen over en weer, financiële belangen en betrokkenheid schoonfamilie: succes- en faalfactoren bij opvolging.
Voor de gemiddelde MKB-ondernemer geldt de optie van overdracht aan een derde als meer reëel. Doordat de omvang beperkter is kan de zittende DGA makkelijker zelfstandig besluiten nemen en opvolging afzetten tegen opbrengst bij verkoop. Bij verkoop kan de oudere generatie de jongere generatie op een andere manier helpen bij de keuzes die de kinderen zelf willen maken.
Geplaatst op 15 juni 2015
lees verder
Met het lanceren van de website www.stichtingvoorhetfamiliebedrijf.nl gaat de Stichting voor het familiebedrijf van start. Daarnaast presenteert de Stichting voor het familiebedrijf zich tijdens de ‘Week van de Ondernemer’ van 12 tot en met 14 april 2011 met een stand op de beurs en een persconferentie. De Stichting voor het familiebedrijf heeft als doel overdragers, opvolgers en overnemers van familiebedrijven (en hun - vaste - adviseurs) adequaat te ondersteunen, zodat zij optimaal resultaat behalen bij de overname, overdracht en opvolging binnen het familiebedrijf. Het unieke van de Stichting voor het familiebedrijf is dat zij, als eerste in de markt, uitgaat van het beginsel ‘multidisciplinair werken’ in een open platformstructuur. Daarnaast heeft de stichting een duidelijke kennisdoelstelling, die zij onder meer invult door het doen van onderzoek naar de overdracht binnen familiebedrijven.
Geplaatst op 01 mei 2015
lees verder
Positieve reacties op de introductie van de Stichting voor het familiebedrijf. De Stichting was al enige maanden daarvoor opgericht, maar de presentatie aan de Nederlandse ondernemers vond plaats tijdens de Week van de Ondernemer.
Geplaatst op 01 mei 2015
lees verder
Voor elk familiebedrijf geldt dat ze op een gegeven moment worden gedwongen om na te denken over het opvolgingsvraagstuk. De vraag is echter: welke adviesbureaus zijn het beste geschikt om hierin te adviseren?
Geplaatst op 29 april 2014
lees verder
Op steeds meer mkb-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, prijkt tegenwoordig het bordje 'te koop'. Kopers en verkopers tonen zich steeds realistischer.
Geplaatst op 25 april 2014
lees verder
Opvolging binnen de familie is niet (meer) vanzelfsprekend. In de afgelopen decennia is dit besef gegroeid, onder zowel kinderen als ouders. Onder andere als gevolg van de economische ontwikkeling en verbeterde scholing. Dit is geen geheim, maar dat deze ontwikkeling een fenomeen wordt, is minder bekend. Familiebedrijven dienen zich dit te realiseren, om vervolgens tijdig in overleg te treden met, in hun ogen, de beoogde opvolgers: de kroonprinsen.
Geplaatst op 07 maart 2013
lees verder
Terwijl beursgenoteerde bedrijven de aandeelhouders jaarlijks tevreden moeten houden met goede cijfers en dividenduitkeringen, kijken familiebedrijven verder vooruit. De toekomstige generaties moeten immers ook een goede boterham kunnen verdienen met het bedrijf. Medewerkers werken er doorgaans jaren en voelen veelal ook als ‘eigen’ familie. En je broer of nicht ontsla je niet zo snel. Toch is een reorganisatie in crisistijd soms bittere noodzaak. Zijn familiebedrijven niet al te sociaal?
Geplaatst op 23 februari 2013
lees verder
Ondanks dat familiebedrijven de crisis beter doorkomen dan niet-familiebedrijven, kunnen ook zij er niet om heen. Gelukkig brengt de crisis ook positieve effecten met zich mee en liggen er zelfs kansen om minder gevoelig te worden voor trends en bewegingen in tijden van recessie. Lees hier het volledige artikel.
Geplaatst op 24 december 2012
lees verder
Met een ‘marktaandeel’ van zo’n 55% hebben familiebedrijven nog steeds de overhand in de Nederlandse economie, maar cijfers laten zien dat dit percentage het afgelopen decennium aan het teruglopen is. Tijden veranderen, ook binnen deze pijlers onder onze samenleving. In dit tweede forum met vier specialisten binnen de F&O-markt praten we over de mooie en ‘lelijke’ aspecten van familieovernames.
Geplaatst op 29 januari 2012
lees verder