Ieder succesvol familiebedrijf is vroeg of laat op zoek naar een opvolger. Vaak is dit de zoon of dochter. Dat gold ook voor Rob van Zoggel, die het door zijn vader opgerichte Van Zoggel Betonboringen overnam en verder uitbouwde.

Vader Harry startte in 1969 met een sleuvenhakkersbedrijf. Het was toen nog een eenmanszaak. Bij de oprichting lag de focus van het familiebedrijf voornamelijk op het frezen van sleuven in beton, met name voor lichtleidingen. Het bedrijf groeide gestaag. Toen uit de bouwwereld steeds meer vraag kwam naar betonboorders is het bedrijf zich gaan specialiseren in diverse bewerkingen van beton.

Van jongs af aan
Als jongen van twaalf was Rob al betrokken bij het familiebedrijf. “Ik deed toen al wat klusjes binnen het bedrijf. Een beetje sjouwen, assisteren bij werkzaamheden, dat soort dingen. Zo ben ik eigenlijk al vroeg in het bedrijf gegroeid”, vertelt Rob. “Vanaf mijn zestiende wist ik zeker dat ik óók het bedrijf in wilde.”

De bedrijfslocatie was aanvankelijk nog ‘gewoon’ huize Van Zoggel zelf. De reparatiewerkplaats bevond zich aan de achterkant van het woonhuis. “Als mijn vader aan het werk was, was ik er vaak ook bij. In de werkplaats werden machines gerepareerd en dat vond ik erg interessant. Vanaf mijn achttiende was ik echt in loondienst en ging ik zelfstandig op pad.”

Opvolging
Na zo’n tien jaar vond Van Zoggel senior het tijd om de fakkel over te dragen. In een paar jaar kocht Rob zijn vader uit. Zo nam hij het bedrijf volledig over en Harry kon met pensioen gaan. Het bedrijf bleef intussen gestaag doorgroeien. Zo kwam er een nieuwe vestigingslocatie in Heeswijk-Dinther.

Met de groei kwam er ook meer druk op de schouders van Rob. “Het bedrijf werd steeds professioneler en ik werd meer een manager dan een werknemer. Dat is toch een andere tak van sport. Ik was vaak tot ’s avonds laat bezig met planningen, facturatie en andere organisatorische werkzaamheden. Toen ik ook nog mijn weekenden moest vullen met het bedrijf managen was ik bijna 24/7 bezig met mijn werk. Dat werd gewoon te veel. Toen besloot ik: tot hier en niet verder.”

Niet makkelijk
De beslissing om over te gaan tot verkoop was geen makkelijke. “Mijn vrouw en de boekhouder moesten overtuigd worden van mijn visie. Ze schrokken allebei, maar ze hadden er zeker begrip voor. Rond de bouwvak van 2017 besloten we om de verkoop in gang te gaan zetten.”

De overnameadviseur onderschatte de impact van de verkoop niet: “hij zag in dat het geen kleinigheid was om het familiebedrijf van de hand te doen. Daarom hebben we veel gesproken over onze beweegredenen, de te nemen stappen en het emotionele proces. Daardoor wist hij ook precies wat voor kandidaat hij moest zoeken.”

Klik
“Ik kon heel goed met onze adviseur praten. Hij kon zich goed voorstellen wat de verkoop voor ons betekende. Tegelijk relativeerde hij zaken. Hij heeft ons doen inzien dat er niets mis is met de verkoop van een familiebedrijf. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je zo’n klik hebt met je bedrijfsovernameadviseur.”

Begin 2018 was de verkoop afgerond, tot Rob’s tevredenheid. “Het traject is erg prettig verlopen. Ik kan nu met een gerust hart gaan hobbyen rond het huis. Ik doe nu nog planningen voor Van Zoggel Betonboringen, waarschijnlijk tot de bouwvak. Ik blijf tot ze me helemaal wegkijken!”

Tip: houd voor ogen wat voor type persoon je bent. Ben je een pionier, vakman of ondernemer? Het komt vaak voor dat het bedrijf zich sneller ontwikkelt dan de ondernemer. De ondernemer komt bijvoorbeeld na 10 jaar tot de conclusie dat hij zich in een situatie bevindt die hij eigenlijk niet wil. Spiegel daarom van tijd tot tijd met een vertrouwenspersoon. Zo kun je op tijd schakelen om plezier in het ondernemen te houden.