Interview met Marc de Rooy

Geplaatst op 01 december 2020

Interview met Marc de Rooy

Marc de Rooy (1960) is sinds de zomer van 2018 directeur van Stichting voor het familiebedrijf. Marc heeft na zijn studie Nederlands recht niet alleen juridische functies bekleed, maar ook zijn eigen (familie)bedrijf gerund. In 2015 besloot hij een andere weg te gaan volgen en legde hij zich toe op mediation bij bedrijfsconflicten. Daar ontwikkelde Marc een nieuwe passie: mediation bij conflicten binnen familiebedrijven.

“Deels kwam die interesse uit mijn eigen ervaring”, legt Marc uit. Samen met zijn broers vormde hij de derde generatie in familiebedrijf De Rooy, een slijpcentrum en frezerij. “Vanuit die positie heb ik van dichtbij meegemaakt wat er komt kijken bij het leiden van een familiebedrijf. Enerzijds kan ik dus op die ervaring leunen; anderzijds ben ik bijna 25 jaar ondernemer geweest binnen het mkb. Daardoor kan ik beide werelden combineren en me goed inleven in de ondernemer én zijn familie.”

Marc merkt dat die combinatie wordt gewaardeerd. “Als je als gesprekspartner hetzelfde hebt meegemaakt als de ondernemer, kun je bijvoorbeeld ook emoties die erbij horen beter begrijpen. Daardoor ben je beter in staat om de juiste balans te vinden tussen familie- en bedrijfsbelangen. Dat je dat kunt bereiken was voor mij één van de redenen om voor dit vak te kiezen.”

Marc heeft het stokje sinds juli overgenomen van Wout van der Goot. Wout was sinds 2012 met veel succes verbonden was aan de Stichting van het familiebedrijf, maar was genoodzaakt te stoppen met zijn werkzaamheden. “Ik ben Wout dankbaar voor het werk dat hij heeft verzet en het netwerk dat hij heeft opgebouwd”, vertelt Marc.

Tip van Marc

“Begin bij een overdracht van een familiebedrijf op tijd met nadenken, met álle betrokkenen. Vaak wordt de gedoodverfde opvolger klaargestoomd, maar dan kunnen andere kinderen zich niet gehoord voelen. Dat kan heel lastig worden voor de familieverhoudingen. Denk daarom eens aan het opstellen van een familiestatuut, waarin afspraken, waarden en normen op gestructureerde wijze worden vastgelegd.”

ga terug