Veel belangstelling voor Stichting voor het Familiebedrijf

Geplaatst op 01 mei 2015

Veel belangstelling voor Stichting voor het Familiebedrijf

Positieve reacties op de introductie van de Stichting voor het familiebedrijf. De Stichting was al enige maanden daarvoor opgericht, maar de presentatie aan de Nederlandse ondernemers vond plaats tijdens de Week van de Ondernemer.

“Wat ontzettend goed dat jullie er zijn!” “Dit initiatief voegt echt iets toe aan het aanbod van overnameadviseurs.”“Kunnen we binnenkort eens praten want ik wil mijn opvolging goed geregeld hebben”

Een greep uit de vele positieve reacties op de introductie van de Stichting voor het familiebedrijf. De Stichting was al enige maanden daarvoor opgericht, maar de presentatie aan de Nederlandse ondernemers vond plaats tijdens de Week van de Ondernemer. De website www.stichtingvoorhetfamiliebedrijf.nl ging enkele dagen daarvoor online.

Laagdrempelig

Waarom waren die reacties zo positief? En waarom kwamen die zowel van ondernemers als van adviseurs? Voor de ondernemers ligt dat eenvoudig. De Stichting is laagdrempelig en kostenbesparend. Laagdrempelig omdat de Stichting als geen andere adviseur, de taal van ondernemers spreekt en zonder moeilijke adviespraat probeert te begrijpen waar het probleem zit dat opgelost moet worden. Het feit dat het eerste gesprek kosteloos is, evenals het daarna volgende eerste advies, draagt natuurlijk bij aan verlaging van de drempel. Dat het eerste gesprek en eerste advies gratis zijn, past helemaal bij de doelstelling van de Stichting om álle ondernemers te helpen, ook die (kleinere) ondernemers voor wie het inhuren van een batterij adviseurs doorgaans geen optie is.

Open platform

Maar ook de adviseurs waren in het algemeen zeer te spreken over de opzet en de insteek van de Stichting voor het familiebedrijf. Met name de zogenoemde open-platformstructuur sprak deze adviseurs aan. Deze structuur maakt het mogelijk dat de notaris, accountant, fiscalist of advocaat van de ondernemer betrokken blijft bij het overnameproces of opvolgingstraject. Het doel van de Stichting is niet om bestaande adviesrelaties om zeep te helpen. Het doel is het bundelen van kennis zodat de ondernemer er beter van wordt. Die kennis kan door de Stichting worden geleverd, maar uiteraard ook door de vaste adviseur van een ondernemer. Deze wordt dan opgenomen in het multidisciplinaire team van de Stichting, zodat alle aanwezige expertise gebundeld wordt voor een optimaal resultaat.

Scepsis

Naast alle positieve geluiden over de introductie en doelstelling van de Stichting, waren er ook enkele kritische geluiden. Een ondernemer die dacht dat de Stichting hem gratis en voor niks van juridisch en fiscaal advies zou voorzien bij de overdracht van zijn bedrijf, kwam bedrogen uit.

Bij sommige adviseurs was er enige scepsis over de intenties van de oprichters van de Stichting voor het familiebedrijf. Waren deze oprichters – Adcorporate, De Familiebedrijven adviesgroep en Van der Steenhoven advocaten – er niet met name op uit om ‘business binnen te halen’? Het antwoord is, dat voornoemde partijen door samenwerking hebben gemerkt, dat werken met multidisciplinaire teams de dienstverlening aan de ondernemer sterk verbeterd. Ze wilden hun samenwerking institutionaliseren en hebben hiertoe de Stichting in het leven geroepen. Juist doordat de Stichting een aparte entiteit is die bestuurd wordt door een onafhankelijke directeur (Esther van Vooren), wordt gewaarborgd dat de Stichting altijd in het belang van de ondernemer denkt en niet aan de belangen van de oprichters. Die komen alleen als adviseur in beeld als de Stichting samen met de ondernemer tot de conclusie komt dat er behoefte is aan gespecialiseerd advies op familiair, psychologisch, bedrijfseconomisch of juridisch gebied. De open platform gedachte maakt, dat adviseurs met diverse achtergronden onder de paraplu van de stichting kunnen samenwerken teneinde de dienstverlening aan hun clienten te optimaliseren. De stichting voor het familiebedrijf hoopt van harte dat meer ondernemers en adviseurs de weg naar de stichting zullen weten te vinden. Gebundelde kennis leidt immers tot een beter resultaat.

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten