Veertig jaar geleden richten de gebroeders Cor en Theo van der Lee hun bedrijf Van der Lee Stalinrichting en Voersystemen B.V. op. Het bedrijf houdt zich bezig met kleinmetaal voor de inrichting van varkenshouderijen. In 1989 zijn de gebroeders in goede verstandhouding uit elkaar gegaan. 

Theo van der Lee heeft het bedrijf voortgezet en Cor van der Lee heeft Van der Lee Staalbouw opgericht om staalconstructies te produceren en monteren voor zowel de agrarische sector als de utiliteitsbouw. Dit bedrijf werd in 2006 overgenomen door zijn zoon Joost, samen met Leon Westerlaken. Leon was op dat moment vijf jaar werkzaam bij Van der Lee Staalbouw.

De bedrijven zijn langs elkaar gevestigd op het Maxend te Nistelrode. Anders dan bij het bedrijf van zijn broer, stond er bij Theo van der Lee niet direct een opvolger klaar. Wel had hij de nadrukkelijke wens dat zijn bedrijf op zijn manier zou worden voortgezet: met veel aandacht voor eigen personeel en de klanten. Hij zag Joost en Leon met succes verder bouwen aan het bedrijf van zijn broer. De link werd snel gelegd. Theo benaderde Joost en Leon in april 2011 om ook Van der Lee Stalinrichting en Voersystemen B.V. over te nemen.

Joost en Leon zagen dit als een unieke en eenmalige kans. Ze waren er echter van overtuigd dat ze iemand nodig hadden om vol overgave orders binnen te halen. Dat werd Wilno van den Tillaart, een zwager van Leon. Wilno: “Ik was al jaren werkzaam binnen de agrarische sector en ik heb ervaring als het gaat om ijzer. Ik had altijd al de ambitie om voor mezelf te beginnen en zag dit als een mooie uitdaging.”

In januari 2012 begon de voorbereiding en uiteindelijk werd de overname in juni van dat jaar afgerond. “We hebben er bewust voor gekozen om alles goed voor te bereiden. Bij een overname komt veel kijken. Er komt veel informatie op je af. We hebben zelf de tijd genomen om een goed plan te schrijven. Ook het regelen van de financiering kost tijd. Inmiddels zijn we vol overgave aan de gang.”

Tip: bedenk dat je als ondernemer veel kennis hebt van je organisatie en van de markt waarin het bedrijf actief is. Houd echter ook in de gaten op welke vlakken je mogelijk kennis en kunde tekort komt. Haal deze kennis dan uit de markt, bijvoorbeeld in de vorm van een externe directeur of in de vorm van een specialist als het gaat om vastlegging van afspraken of verkrijgen van financiering.